pondělí 29. června 2015

EUR, GBP, AUD, NZD, CAD, S&P, DAX, FTSE, týden 27

Odhad vývoje

Příští týden je zkrácený v důsledku dne Nezávislosti v USA, který připadá na sobotu, ale v pátek bude volno. V důsledku toho se přesouvá Zpráva o zaměstnanosti USA na čtvrtek a tak zkrácený týden se Zprávou o zaměstnanosti připravují výbušný závěr týdne.

Když do toho započítáme Řecko, máme se na co těšit. V takovém prostředí asi ekonomické zprávy nebudou tím, co hýbe trhem, ale pojďme se přesto podívat na to, co nás čeká. Dolar očekává převážně pozitivní zprávy s výjimkou pondělí. Euro čeká smíšená data s výjimkou horších úterních dat z Francie. Údaje z Velké Británie mají být celý týden pozitivní bez jediné negativní zprávy. Stejně jako u Austrálie, Kanady a dokonce i Číny. Tyto dobré zprávy by měly dostat americký dolar pod tlak, ale vývoj asi půjde momentálně jinudy.

Jak to dopadlo

Vyhlášení řeckého referenda o tom, jestli Řekové zaplatí dluhy, nebo se na to jako vždy během posledních 200 let vykašlou, poslalo do kolen euro i DAX extrémním skokem v otvírací ceně směrem dolů. DAX otevřel skokem o sto bodů níž, euro o 120 pipů níž a pár EUR/JPY dokonce o 300 bodů níž. Trh sice vyhodnotil tuto reakci jako přehnanou a zkorigoval tyto skoky, ale poté se celý týden pohyboval stranou v rozsahu daném tímto cenovým rozsahem. Další vliv, který se promítl do dění byl prudký výprodej na čínském akciovém trhu, kdy akcie během minulého pátku oslabily o 19 %! Nicméně v důsledku řeckých událostí se trh rozhodl tento čínský vývoj zatím ignorovat. To neznamená, že se tím problém vyřešil, ale přijde na řadu, až se Řecko vymáčkne, jestli hodlá zaplatit dluhy, nebo nikoli.

Korelace v 27. týdnu

EUR GBP AUD NZD CAD SP500 DAX FTSE
0,78 -0,63 -0,84 0,93 0,52 0,49 -0,09 -0,05










Vysvětlivky:

surp - pokud je modrá čára kladná jde o pozitivní překvapení, pokud je záporná jde o negativní překvapení
est - odhady ekonomického vývoje od analytiků pro konkrétní den
real - ekonomický vývoj z publikovaných dat

Horní graf s čarami: součty odhadů a reálného vývoje, překvapení zobrazuje modrý sloupec.
Dolní graf zobrazuje překvapení, odhady a publikovaný vývoj pro jednotlivé dny.

Za ideálního stavu by vývoj měnového páru měl sledovat reálný vývoj ekonomiky. Růst zelené čáry by měl doprovázet růst v cenovém grafu a pokles zelené čáry by měl být doprovázen poklesem cenového grafu.

Důvody proč to tak není:

Odhady analytiků postihují jen publikovaná ekonomická data a nezahrnují vlivy, jako je vystoupení šéfů centrálních bank a dalších papalášů, nezahrnují politickou situaci, nezahrnují fiskální a monetární politiku a neberou do úvahy technické operace, jako je například vybírání zisků, či akce smart money.
Odhady analytiků nejsou vždy přesné. Pokud jsou publikovaná čísla horší než očekávaná, vzniká negativní překvapení, které ovlivní vývoj na měnovém páru. V takovém případě může cena klesat, i když publikovaná data byla pozitivní, odhady byly také pozitivní, ale publikovaná čísla byla horší, než odhady. Pro pozitivní překvapení platí to samé.

Z týdenního přehledu byly odstraněny měnové páry USD/CHF a USD/JPY. Oba páry nereagují na data z ekonomického vývoje svých zemí a v podstatě s nimi nejsou korelovány. CHF je po většinu času inverzně korelován s EUR. JPY je řízeno centrální bankou Japonska (BoJ) a podle zadání vlády bude oslabováno, dokud Japonsko nedosáhne inflace 2 %. Toto zadání zůstává v platnosti i v roce 2015.

Žádné komentáře:

Okomentovat