pondělí 1. června 2015

EUR, GBP, AUD, NZD, CAD, S&P, DAX, FTSE, týden 23

Odhad vývoje

Opět přichází hlavní hvězda týdne a tou je zpráva o Americké zaměstnanosti. Při publikování lze očekávat vysokou volatilitu, stejně jako pokaždé. Den předtím nás čeká oznámení sazeb na libře a ve středu na euru. Tato posloupnost tří silných vyhlašování může vyvolat volatilitu, i když fakticky by nikoho nemělo překvapit, že se sazby ani nehnou. Tato oznámení si mohou vzít tvůrci trhu jako záminku k přeskupování pozic. Trh spíš bude očekávat, jestli nějaký potentát něco neřekne.

Data pro dolar se celý týden čekají dobrá s výjimkou úterý. Euro i libra čekají smíšená data a vývoj bude veden v tomto týdnu vyhlášením sazeb. CAD by měl oslabovat, protože data dobrá nečeká. AUD i NZD mají jako obvykle málo odhadů analytiků a očekávání jsou smíšená až horší. To by mohlo zvrátit lepší očekávání čínského vývoje, který na tyto měny má silný vliv.

Pokud budou chtít tvůrci trhu změnit směr, tak sekvence vyhlášení úrokových sazeb a Zprávy o zaměstnanosti USA k tomu nabízí vhodnou příležitost.

Jak to dopadlo

První polovinu týdne dolar oslaboval, druhou posiloval. Oznámení o ponechání sazeb na stávající úrovni u EUR a GBP nevyvolalo nějaké větší turbulence, protože doprovodná prohlášení neřekla nic nového. Situace v Řecku je napjatá, ale žádný průlom nenastal, takže na posílení dolaru v konci týdne měla vliv jako obvykle Zpráva o zaměstnanosti USA. Čísla byla dobrá, takže toho trh využil k posílení dolaru. Podivný byl vývoj u amerických indexů, kde korelace s ekonomickým vývojem se dostala do čisté antikorelace. Je vidět, že americké akcie řídí něco zcela jiného než ekonomická data.

Korelace v 23. týdnu

EUR GBP AUD NZD CAD SP500 DAX FTSE
0,94 0,04 0,71 0,84 0,75 -0,92 -0,42 0,65











Vysvětlivky:

surp - pokud je modrá čára kladná jde o pozitivní překvapení, pokud je záporná jde o negativní překvapení
est - odhady ekonomického vývoje od analytiků pro konkrétní den
real - ekonomický vývoj z publikovaných dat

Horní graf s čarami: součty odhadů a reálného vývoje, překvapení zobrazuje modrý sloupec.
Dolní graf zobrazuje překvapení, odhady a publikovaný vývoj pro jednotlivé dny.

Za ideálního stavu by vývoj měnového páru měl sledovat reálný vývoj ekonomiky. Růst zelené čáry by měl doprovázet růst v cenovém grafu a pokles zelené čáry by měl být doprovázen poklesem cenového grafu.

Důvody proč to tak není:

Odhady analytiků postihují jen publikovaná ekonomická data a nezahrnují vlivy, jako je vystoupení šéfů centrálních bank a dalších papalášů, nezahrnují politickou situaci, nezahrnují fiskální a monetární politiku a neberou do úvahy technické operace, jako je například vybírání zisků, či akce smart money.
Odhady analytiků nejsou vždy přesné. Pokud jsou publikovaná čísla horší než očekávaná, vzniká negativní překvapení, které ovlivní vývoj na měnovém páru. V takovém případě může cena klesat, i když publikovaná data byla pozitivní, odhady byly také pozitivní, ale publikovaná čísla byla horší, než odhady. Pro pozitivní překvapení platí to samé.

Z týdenního přehledu byly odstraněny měnové páry USD/CHF a USD/JPY. Oba páry nereagují na data z ekonomického vývoje svých zemí a v podstatě s nimi nejsou korelovány. CHF je po většinu času inverzně korelován s EUR. JPY je řízeno centrální bankou Japonska (BoJ) a podle zadání vlády bude oslabováno, dokud Japonsko nedosáhne inflace 2 %. Toto zadání zůstává v platnosti i v roce 2015.


Žádné komentáře:

Okomentovat