neděle 7. června 2015

EUR, GBP, AUD, NZD, CAD, S&P, DAX, FTSE, týden 24

Odhad vývoje

Z pohrom, které přináší centrální banky, nás čeká oznámení, že RBNZ ve středu večer nezvýší sazby. To by molo oslabit NZD. Nicméně výhled pro Čínu je v tomto týdnu spíš pozitivní, takže je možné, že vliv Číny převáží. Pro dolar mají být data celý týden příznivá, to znamená, že lze čekat posilování dolaru a oslabování měn. Data pro euro mají být smíšeně pozitivní, pro libru spíš horší. Kanada čeká menší množství povolení výstavby nových domů a to by mělo vést k oslabování CAD v pondělí. Ke konci týdne pak Kanada čeká lepší data.

Americké indexy by mohly v důsledku lepších dat z USA posilovat a to by mohlo vynést s sebou i DAX a FTSE. Dax by již mohl mít plné zuby přešlapování na místě a protože ECB rozhodně nevypadá, že by přestala pumpovat každý měsíc šílené množství peněz, je jen otázkou času, než tyto peníze probublají do akciového trhu.

Jak to dopadlo

Hlavní hvězdou minulého týdne se stal president Obama, který při svém vystoupení prohlásil, že dolar je moc silný. Následná reakce byla vcelku logická, protože dolar oslabil. Euro, cable, aussie i kiwi posílily, ozzie posílilo také. Jen pro pořádek cable je slangový výraz pro libru, aussie je AUD, kiwi je NZD, ozzie je CAD. Evropou hýbe záležitost kolem Řecka, ale neustálé lavírování mezi pesimistickými a optimistickými zprávami obchodníky unavuje, takže přestávají reagovat na zprávy a kurz eura přestává být v důsledku těchto zpráv volatilní. Nicméně pesimistické vyznění posledního vývoje zřejmě pošle euro dolů.


Korelace v 24. týdnu

EUR GBP AUD NZD CAD SP500 DAX FTSE
0,67 -0,77 -0,54 0,77 -0,28 0,37 -0,79 -0,6









Vysvětlivky:

surp - pokud je modrá čára kladná jde o pozitivní překvapení, pokud je záporná jde o negativní překvapení
est - odhady ekonomického vývoje od analytiků pro konkrétní den
real - ekonomický vývoj z publikovaných dat

Horní graf s čarami: součty odhadů a reálného vývoje, překvapení zobrazuje modrý sloupec.
Dolní graf zobrazuje překvapení, odhady a publikovaný vývoj pro jednotlivé dny.

Za ideálního stavu by vývoj měnového páru měl sledovat reálný vývoj ekonomiky. Růst zelené čáry by měl doprovázet růst v cenovém grafu a pokles zelené čáry by měl být doprovázen poklesem cenového grafu.

Důvody proč to tak není:

Odhady analytiků postihují jen publikovaná ekonomická data a nezahrnují vlivy, jako je vystoupení šéfů centrálních bank a dalších papalášů, nezahrnují politickou situaci, nezahrnují fiskální a monetární politiku a neberou do úvahy technické operace, jako je například vybírání zisků, či akce smart money.
Odhady analytiků nejsou vždy přesné. Pokud jsou publikovaná čísla horší než očekávaná, vzniká negativní překvapení, které ovlivní vývoj na měnovém páru. V takovém případě může cena klesat, i když publikovaná data byla pozitivní, odhady byly také pozitivní, ale publikovaná čísla byla horší, než odhady. Pro pozitivní překvapení platí to samé.

Z týdenního přehledu byly odstraněny měnové páry USD/CHF a USD/JPY. Oba páry nereagují na data z ekonomického vývoje svých zemí a v podstatě s nimi nejsou korelovány. CHF je po většinu času inverzně korelován s EUR. JPY je řízeno centrální bankou Japonska (BoJ) a podle zadání vlády bude oslabováno, dokud Japonsko nedosáhne inflace 2 %. Toto zadání zůstává v platnosti i v roce 2015.





Žádné komentáře:

Okomentovat