sobota 20. června 2015

EUR, GBP, AUD, NZD, CAD, S&P, DAX, FTSE, týden 26

Odhad vývoje

Množství ekonomických dat v příštím týdnu je menší než obvykle. Odhady analytiků pro USA jsou vesměs příznivé a tak by mělo dojít k posilování amerického akciového trhu. Ten by měl růst také kvůli tomu, že zvyšování úrokových sazeb se odsouvá na konec roku, případně na  začátek roku příštího. V EU čekáme smíšené a horší zprávy. Data pro libru jsou do středy dobrá, od čtvrtka horší. Kanada je bez odhadů celý týden, takže bude řízena vývojem v USA. AUD čeká dobré zprávy v úterý a ty by měly být podpořeny i dobrým odhadem z Číny. Z Nového Zélandu mají přijít špatné zprávy ve čtvrtek, kdy se čeká významné zhoršení obchodní bilance.

Sledované bude výrazné úterních objednávek zboží dlouhodobé spotřeby v USA, středeční zlepšení amerického HDP a již zmiňované zhoršení obchodní bilance NZD. Před koncem měsíce může dojít k ukončování obchodů, ale celkově by se volatilita měla zklidňovat v důsledku nástupu dovolených.

Jak to dopadlo

Tanečky okolo Řecka poslaly euro v pondělí a úterý dolů v očekávání dohody šlo pak euro stranou. Stejně tak libra, která se celý týden pohybovala stranou. Moc neklesala a to znamená očekávání budoucího růstu. Podobným vývojem si prošly i ostatní měny. Na akciových trzích se projevuje nervozita a trh po dosažení historických maxim mírně klesá. .

Korelace v 26. týdnu 

EUR GBP AUD NZD CAD SP500 DAX FTSE
0,01 0,64 0,45 -0,42 0,35 -0,94 0,79 0,83









Vysvětlivky:

surp - pokud je modrá čára kladná jde o pozitivní překvapení, pokud je záporná jde o negativní překvapení
est - odhady ekonomického vývoje od analytiků pro konkrétní den
real - ekonomický vývoj z publikovaných dat

Horní graf s čarami: součty odhadů a reálného vývoje, překvapení zobrazuje modrý sloupec.
Dolní graf zobrazuje překvapení, odhady a publikovaný vývoj pro jednotlivé dny.

Za ideálního stavu by vývoj měnového páru měl sledovat reálný vývoj ekonomiky. Růst zelené čáry by měl doprovázet růst v cenovém grafu a pokles zelené čáry by měl být doprovázen poklesem cenového grafu.

Důvody proč to tak není:

Odhady analytiků postihují jen publikovaná ekonomická data a nezahrnují vlivy, jako je vystoupení šéfů centrálních bank a dalších papalášů, nezahrnují politickou situaci, nezahrnují fiskální a monetární politiku a neberou do úvahy technické operace, jako je například vybírání zisků, či akce smart money.
Odhady analytiků nejsou vždy přesné. Pokud jsou publikovaná čísla horší než očekávaná, vzniká negativní překvapení, které ovlivní vývoj na měnovém páru. V takovém případě může cena klesat, i když publikovaná data byla pozitivní, odhady byly také pozitivní, ale publikovaná čísla byla horší, než odhady. Pro pozitivní překvapení platí to samé.

Z týdenního přehledu byly odstraněny měnové páry USD/CHF a USD/JPY. Oba páry nereagují na data z ekonomického vývoje svých zemí a v podstatě s nimi nejsou korelovány. CHF je po většinu času inverzně korelován s EUR. JPY je řízeno centrální bankou Japonska (BoJ) a podle zadání vlády bude oslabováno, dokud Japonsko nedosáhne inflace 2 %. Toto zadání zůstává v platnosti i v roce 2015.

Žádné komentáře:

Okomentovat