sobota 4. července 2015

EUR, GBP, AUD, NZD, CAD, S&P, DAX, FTSE, týden 28

Odhad vývoje

Potenciálně výbušná situace po nedělním Řeckém referendu se sice může projevit pondělním skokem v otvírací ceně eura, ale situace se táhne již dlouho a tak je riziko zcela jistě již započítáno v ceně. Obě zprávy, jak ta pozitivní (z hlediska trhu), že Řekové přistoupí na podmínky věřitelů, tak ta negativní, že odmítají podmínky a tedy technicky zkrachují, mají růstový potenciál pro euro. Prvním důvodem by byla zpráva, že Řekové konečně dostali rozum a dohodli se s EU, což určitě bude vnímáno pozitivně, nicméně stejně tak pozitivně bude vnímáno, když Řekové zvolí ne. Pak bude jasné, že se rozhodli zkrachovat a trh pozitivně vyhodnotí, že od nich konečně bude pokoj. EU tak nebude muset nakládat eura do kamiónů a vozit je do Atén a to by mělo být pro euro dobré.

Kromě řecké tajenky nás čeká obligátní úterní vyhlašování sazeb v Austrálii. Sazby zůstanou na úrovni 2 %, a AUD by měl v takovém případě mírně oslabit. Ve středu bude následovat zasedání FOMC a tam bude zajímavé, jestli nepadne nějaká zmínka o termínu zvýšení sazeb v USA. Prozatím se očekává zvýšení sazeb v prosinci a to by mělo akciím zajistit klidné léto a začátek podzimu. Aby toho z vnějších šoků nebylo dost, bude ve čtvrtek oznamovat BoE, že nezvýší sazby. To by mělo přinést mírné oslabení libry.

Ekonomická data pro dolar jsou v tomto týdnu smíšená, pro euro negativní a pro libru spíš pozitivní. Kanadská data jsou spíš negativní a to by mělo přinést oslabení CAD. Data pro Austrálii jsou očekávána horší, což by v souvislosti se sazbami mělo oslabovat AUD. Pro NZD nemáme odhady analytiků, což znamená, že vývoj bude určován aktuálním vyhlašováním dat. Jednou z otázek zůstává, jestli se do dění na světovém ekonomickém poli propracují otřesy z čínského akciového trhu.

Jak to dopadlo

Trhy se postupně přizpůsobují rytmu, kdy pondělní pesimismus je vystřídán pátečním optimismem, že se dohadování mezi Řeckem a EU přes víkend vyjasní. Obvykle nevyjasní, takže pondělí pokles optimismus do víkendu a páteční růst. Nicméně protože je to pořád to samé, tak volatilita klesá a periodické dobé a špatné zprávy z vyjednávání přestávají investory vzrušovat a tak se zvyšuje podíl technického obchodování a trhy opět začínají víc reagovat na ekonomické zprávy.

Korelace v 28. týdnu 

EUR GBP AUD NZD CAD SP500 DAX FTSE
0,49 0,14 0,7 0,08 0,69 -0,28 0,97 0,87










Vysvětlivky:

surp - pokud je modrá čára kladná jde o pozitivní překvapení, pokud je záporná jde o negativní překvapení
est - odhady ekonomického vývoje od analytiků pro konkrétní den
real - ekonomický vývoj z publikovaných dat

Horní graf s čarami: součty odhadů a reálného vývoje, překvapení zobrazuje modrý sloupec.
Dolní graf zobrazuje překvapení, odhady a publikovaný vývoj pro jednotlivé dny.

Za ideálního stavu by vývoj měnového páru měl sledovat reálný vývoj ekonomiky. Růst zelené čáry by měl doprovázet růst v cenovém grafu a pokles zelené čáry by měl být doprovázen poklesem cenového grafu.

Důvody proč to tak není:

Odhady analytiků postihují jen publikovaná ekonomická data a nezahrnují vlivy, jako je vystoupení šéfů centrálních bank a dalších papalášů, nezahrnují politickou situaci, nezahrnují fiskální a monetární politiku a neberou do úvahy technické operace, jako je například vybírání zisků, či akce smart money.
Odhady analytiků nejsou vždy přesné. Pokud jsou publikovaná čísla horší než očekávaná, vzniká negativní překvapení, které ovlivní vývoj na měnovém páru. V takovém případě může cena klesat, i když publikovaná data byla pozitivní, odhady byly také pozitivní, ale publikovaná čísla byla horší, než odhady. Pro pozitivní překvapení platí to samé.

Z týdenního přehledu byly odstraněny měnové páry USD/CHF a USD/JPY. Oba páry nereagují na data z ekonomického vývoje svých zemí a v podstatě s nimi nejsou korelovány. CHF je po většinu času inverzně korelován s EUR. JPY je řízeno centrální bankou Japonska (BoJ) a podle zadání vlády bude oslabováno, dokud Japonsko nedosáhne inflace 2 %. Toto zadání zůstává v platnosti i v roce 2015.

Žádné komentáře:

Okomentovat