sobota 18. července 2015

EUR, GBP, AUD, NZD, CAD, S&P, DAX, FTSE, týden 30

Odhad vývoje

V pondělí má Japonsko státní svátek a neobchoduje. Hlavní událostí týdne bude středeční oznámení RBNZ o tom, že nesníží sazby. Nicméně situace je nepřehledná, protože centrální banka dříve naznačila, že chce držet novozélandský dolar okolo úrovně 0,65 k dolaru a tohoto cíle zatím ještě není dosaženo. Překvapivé snížení sazeb na kanadě, může vyvolat spekulace o snížení sazeb na NZD. Ponechání sazeb beze změny by mělo oslabit novozélandský dolar a vyhlídka na páteční špatná data obchodní bilance by tento vývoj neměla změnit.

Za zmínku stojí vývoj ohledně kanadského dolaru. V úterý se očekávají špatné celkové prodeje a to by mohlo oslabit dolar až k úrovni posledního několikaletého maxima. Pokud tam dojde, spustí se lavina zde nahromaděných prodejních příkazů a s výhledem na páteční pozitivní zprávy v maloobchodních prodejích a mohlo by začít jeho opětovné posilování.

Pozitivní inflaci čeká ve středu AUD. Inflace by měla vyskočit o 0,6 %, což je v poslední době hodnota, za kterou by dala Evropa kdoví co. Tento údaj by měl vést k posílení AUD, které by mohlo začít vzhledem k těmto odhadům již od pondělí. Vývoj na USD, EUR a GBP je v průběhu týdne smíšený. Za zmínku stojí lepší očekávaná data z Číny, což by mohlo posilovat asijské měny.

Jak to dopadlo

"Vyřešení" Řecké situace, kdy řecký parlament přijímá kapitulační zákony jeden za druhým, se promítly do optimismu ohledně eura. Také tomu napomohlo technické obchodování, kdy investoři odmítli prorazit poslední lokální minimum a odrazili se, aby pokračovali celý týden vzhůru. Nakolik je růst stabilní, zatím zůstává otázkou. Libra pokračovala v pohybu stranou a z klidu ji vyvedlo jen posilování dolaru koncem týdne. Na začátku týdne změnili analytici očekávání a čekali snížení sazeb centrální bankou Nového Zélandu, tento vývoj byl tedy započítán v ceně a NZD oslabil jen mírně a neprorazil hodnoty ze začátku týdne. Australský dolar oslaboval víc než NZD. Oslabování kanadského dolaru pokračovalo podle očekávání a ani silná data z pátku nevedla k jeho posílení. Po skvělých výsledcích na akciovém trhu z minulého týdne danému dobrými hospodářskými výsledky se v tomto týdnu akciové trhy zalekly růstu a celý týden korigovaly. Propad se během týdne urychloval a koncem týdne dosáhl svého maxima. Tento vývoj s sebou strh i DAX a FTSE.

Korelace v 30. týdnu 

EUR GBP AUD NZD CAD SP500 DAX FTSE
-0,48 0,91 -0,3 0,02 -0,71 -0,76 0,89 0,69









Vysvětlivky:

surp - pokud je modrá čára kladná jde o pozitivní překvapení, pokud je záporná jde o negativní překvapení
est - odhady ekonomického vývoje od analytiků pro konkrétní den
real - ekonomický vývoj z publikovaných dat

Horní graf s čarami: součty odhadů a reálného vývoje, překvapení zobrazuje modrý sloupec.
Dolní graf zobrazuje překvapení, odhady a publikovaný vývoj pro jednotlivé dny.

Za ideálního stavu by vývoj měnového páru měl sledovat reálný vývoj ekonomiky. Růst zelené čáry by měl doprovázet růst v cenovém grafu a pokles zelené čáry by měl být doprovázen poklesem cenového grafu.

Důvody proč to tak není:

Odhady analytiků postihují jen publikovaná ekonomická data a nezahrnují vlivy, jako je vystoupení šéfů centrálních bank a dalších papalášů, nezahrnují politickou situaci, nezahrnují fiskální a monetární politiku a neberou do úvahy technické operace, jako je například vybírání zisků, či akce smart money.
Odhady analytiků nejsou vždy přesné. Pokud jsou publikovaná čísla horší než očekávaná, vzniká negativní překvapení, které ovlivní vývoj na měnovém páru. V takovém případě může cena klesat, i když publikovaná data byla pozitivní, odhady byly také pozitivní, ale publikovaná čísla byla horší, než odhady. Pro pozitivní překvapení platí to samé.

Z týdenního přehledu byly odstraněny měnové páry USD/CHF a USD/JPY. Oba páry nereagují na data z ekonomického vývoje svých zemí a v podstatě s nimi nejsou korelovány. CHF je po většinu času inverzně korelován s EUR. JPY je řízeno centrální bankou Japonska (BoJ) a podle zadání vlády bude oslabováno, dokud Japonsko nedosáhne inflace 2 %. Toto zadání zůstává v platnosti i v roce 2015.

Žádné komentáře:

Okomentovat