sobota 18. července 2015

EUR, GBP, AUD, NZD, CAD, S&P, DAX, FTSE, týden 29

Odhad vývoje

Hlavním tématem ekonomického vývoje stále zůstává Řecko, nicméně neustálý příval jak optimistických a poté pesimistických zpráv začíná být únavný a trhy si tento vývoj již započítaly do ceny. V úterý má Francie státní svátek a tak obchodování v Evropě bude mírně slabší. Ve středu přijde záplava dat z Číny, což bude mít vliv na AUD a NZD. Odpoledne pak ohlásí BoC, že nezvýší sazby, což se obvykle promítá do oslabení kanadského dolaru (růstu páru USD/CAD). To samé platí pro čtvrteční ohlášení ECB, že ponechá sazby na úrovni 0,05 %.

Na USD má být úterní vývoj z pohledu ekonomických zpráv spíš negativní v pátek spíš pozitivní. Pro euro mají být publikované zprávy z pohledu analytiků negativní celý týden. Pokud tedy budou zprávy z USA pozitivní a z Evropy negativní zesiluje se účinek na oslabování páru EUR/USD. Vždy je třeba vzít v úvahu vývoj na obou měnách a jejich vzájemnou sílu. Na GBP má být vývoj spíš pozitivní. Pro CAD na začátku týdne pozitivní a v závěru týdne negativní, ale zasedání BoC obvykle přebíjí běžné ekonomické zpravodajství. Pro AUD a NZD nemáme k dispozici odhady analytiků, s výjimkou čtvrteční novozélandské inflace, která má být pozitivní pro růst NZD. Nicméně jak již bylo řečeno, na oba páry by měly působit očekávané ekonomické údaje z Číny.

Jak to dopadlo

Týden začal kapitulací Řecka, což v prvních hodinách nočního obchodování přineslo optimismus a růst eura, ale hned, jak si investoři uvědomili, že to znamená naházet další peníze do bezedné díry, začalo euro ztrácet a tento pokles se nezastavil celý týden. Libra se pohybovala stranou, Austrálie byla volatilní na obě strany, Nový Zéland klesal.

Událostí týdne bylo snížení úrokových sazeb na CAD, což přineslo jeho mohutné oslabení (posílení páru USD/CAD). Špatná páteční inflace pak poslala kanadský dolar do výše, do blízkosti několikaletého maxima. Na poli akciových indexů vytáhla dobrá výsledková sezóna indexy opět do výše, cena projela pásmo několikaměsíčního postranního obchodování jak nůž máslem a to je předzvěstí dalšího růstu. Nasdaq vytvořil nová historická maxima. Jediný obchodní instrument, který pozitivně reagoval na "vyřešení" řecké krize byl DAX, který vyletěl nevídanou rychlostí a prorazil klesající kanál. Nyní se nachází v dostřelu historických maxim.

Korelace v 29. týdnu 

EUR GBP AUD NZD CAD SP500 DAX FTSE
0,02 0,67 -0,18 -0,58 0,55 -0,34 0,94 -0,87









Vysvětlivky:

surp - pokud je modrá čára kladná jde o pozitivní překvapení, pokud je záporná jde o negativní překvapení
est - odhady ekonomického vývoje od analytiků pro konkrétní den
real - ekonomický vývoj z publikovaných dat

Horní graf s čarami: součty odhadů a reálného vývoje, překvapení zobrazuje modrý sloupec.
Dolní graf zobrazuje překvapení, odhady a publikovaný vývoj pro jednotlivé dny.

Za ideálního stavu by vývoj měnového páru měl sledovat reálný vývoj ekonomiky. Růst zelené čáry by měl doprovázet růst v cenovém grafu a pokles zelené čáry by měl být doprovázen poklesem cenového grafu.

Důvody proč to tak není:

Odhady analytiků postihují jen publikovaná ekonomická data a nezahrnují vlivy, jako je vystoupení šéfů centrálních bank a dalších papalášů, nezahrnují politickou situaci, nezahrnují fiskální a monetární politiku a neberou do úvahy technické operace, jako je například vybírání zisků, či akce smart money.
Odhady analytiků nejsou vždy přesné. Pokud jsou publikovaná čísla horší než očekávaná, vzniká negativní překvapení, které ovlivní vývoj na měnovém páru. V takovém případě může cena klesat, i když publikovaná data byla pozitivní, odhady byly také pozitivní, ale publikovaná čísla byla horší, než odhady. Pro pozitivní překvapení platí to samé.

Z týdenního přehledu byly odstraněny měnové páry USD/CHF a USD/JPY. Oba páry nereagují na data z ekonomického vývoje svých zemí a v podstatě s nimi nejsou korelovány. CHF je po většinu času inverzně korelován s EUR. JPY je řízeno centrální bankou Japonska (BoJ) a podle zadání vlády bude oslabováno, dokud Japonsko nedosáhne inflace 2 %. Toto zadání zůstává v platnosti i v roce 2015.

Žádné komentáře:

Okomentovat