sobota 25. října 2014

EUR, GBP, AUD, NZD, CAD, S&P, DAX, FTSE, týden 44

Odhad vývoje


Čeká nás středeční oznámení FEDu o tom, že ponechá sazby na úrovni 0,25 %. Pokus si připravují velcí hoši nějaké překvapení, tak neexistuje lepší příležitost. Hlavní pozornost bude upřena na doprovodné prohlášení, protože na něm bude záležet, jaká bude reakce trhů. V případě, že FED oznámí ukončení QE a ponechá očekávaný termín zvyšování sazeb beze změn, dá se očekávat výprodej. Tím by se dostal vývoj na indexech do širší korekce. Jakákoli zmínka o další podpoře ekonomiky ze strany FEDu pošle trhy vzhůru.
Hned vzápětí oznámí RBNZ, že ponechává sazby na úrovni 3,5 % a opět bude záležet na doprovodném prohlášení. Posledně se RBNZ nechala slyšet, že kurz je moc nahoře a optimální kurz by měl být něco okolo 0,65 NZD za dolar. To vyprovokovalo asi měsíc trvající pokles. Takže uvidíme. V pondělí má Nový Zéland státní svátek, takže budou na NZD nižší obchodní objemy.
Zátěžové testy bank v EU budou také brány do úvahy při vývoji kurzu Eura. To bychom se měli dovědět hned v pondělí.
V letošním roce po několika letech dojde opět k tomu, že podzimní změna letního času bude jiná v Evropě a v USA. Evropa mění letní čas nyní, USA až za týden. Tím vznikne posunutí otvírací doby na burzách mezi Evropou a Amerikou, takže společná obchodní seance bude o hodinu delší a bude celkově trvat 3,5 hodiny. Americké trhy v tomto týdnu budou otvírat v 14:30. Pokaždé, když k tomu dojde, má to za následek zvýšenou volatilitu. Pro pořádek je třeba vědět, že AUD a NZD již zimní čas provozují od minulého týdne.
Americká ekonomická data jsou očekávána smíšená. Pohnout cenami by mohl lepší vývoj v prodeji zboží dlouhodobé spotřeby v úterý. Ve čtvrtek se pak očekává horší HDP než posledně, kdy bylo na úrovni 4,6 %. Co by Evropa za takové číslo dala! Ve čtvrtek bude také hovořit šéfka FEDu Yellenová, takže jí všichni budou viset na rtech v souvislosti se středečním prohlášením FEDu, pokud bude chtít korigovat čtvrteční vývoj, tak bude mít příležitost. Páteční americká data očekávají horší spotřebitelské příjmy.
V Evropě se očekávají horší data skoro celý týden. Jedinou nadějí mají být vyšší půjčky v pondělí a možná lepší inflace ve čtvrtek. Nicméně nezaměstnanost, maloobchodní prodeje v Německu a ve Francii a horší inflace v Německu nedávají moc prostoru pro nějaký závratný růst eura.
Libra očekává spíš negativní data s výjimkou lepšího indexu prodeje domů. Z Kanady a Austrálie mají přijít lepší data a po špatných datech z Číny minule, nebudou publikována žádná čísla, takže AUD i NZD budou ponechány jen vlivu amerického dolaru.

Jak to dopadlo

Dvěma základními událostmi, které měly vliv na trh v tomto týdnu bylo zasedání FOMC, které ukončilo QE3. Po ukončení odkupu dluhopisů zůstává v rukou FEDu jen ponechání sazeb na úrovni blízké nule. Toto období by mělo trvat ještě minimálně 6 měsíců a k prvnímu zvýšení sazeb by mělo dojít někdy v první polovině roku 2015. To ponechává prostor růstu na US akciích.
Druhou zprávou, která překvapila trhy, bylo páteční oznámení BoJ, že do trhu nalije další obrovské sumy japonských jenů, čímž prudce oslabí svoji měnu. Toto oznámení přebilo veškeré ekonomické ukazatele a jen se vydal na cestu svého oslabování. Toto oznámení má potenciál oslabit měnu někam k úrovním okolo 120 jenů za dolar. S oslabováním jenu se vydal cestou oslabování také kanadský dolar, který měl horší data natolik, že to vyvolalo jeho páteční výprodej.

Korelace v 44. týdnu

Eur Gbp Cad Aud Nzd S&P DAX FTSE
0,75 -0,36 -0,25 -0,42 -0,55 -0,66 -0,79 -0,44










Vysvětlivky:

surp - pokud je modrá čára kladná jde o pozitivní překvapení, pokud je záporná jde o negativní překvapení
est - odhady ekonomického vývoje od analytiků pro konkrétní den
real - ekonomický vývoj z publikovaných dat

Horní graf s čarami: součty odhadů a reálného vývoje, překvapení zobrazuje modrý sloupec.
Dolní graf zobrazuje překvapení, odhady a publikovaný vývoj pro jednotlivé dny.

Za ideálního stavu by vývoj měnového páru měl sledovat reálný vývoj ekonomiky. Růst zelené čáry by měl doprovázet růst v cenovém grafu a pokles zelené čáry by měl být doprovázen poklesem cenového grafu.

Důvody proč to tak není:

Odhady analytiků postihují jen publikovaná ekonomická data a nezahrnují vlivy, jako je vystoupení šéfů centrálních bank a dalších papalášů, nezahrnují politickou situaci, nezahrnují fiskální a monetární politiku a neberou do úvahy technické operace, jako je například vybírání zisků, či akce smart money.
Odhady analytiků nejsou vždy přesné. Pokud jsou publikovaná čísla horší než očekávaná, vzniká negativní překvapení, které ovlivní vývoj na měnovém páru. V takovém případě může cena klesat, i když publikovaná data byla pozitivní, odhady byly také pozitivní, ale publikovaná čísla byla horší, než odhady. Pro pozitivní překvapení platí to samé.

Z týdenního přehledu byly odstraněny měnové páry USD/CHF a USD/JPY. Oba páry nereagují na data z ekonomického vývoje svých zemí a v podstatě s nimi nejsou korelovány. CHF je po většinu času inverzně korelován s EUR. JPY je řízeno centrální bankou Japonska (BoJ) a podle zadání vlády bude oslabováno, dokud Japonsko nedosáhne inflace 2 %.

Žádné komentáře:

Okomentovat