sobota 18. října 2014

EUR, GBP, AUD, NZD, CAD, S&P, DAX, FTSE, týden 43

Odhad vývoje

Hlavní událostí pro libru bude středeční zveřejnění zápisu o tom, jak hlasovali členové centrální banky. Posledně dva hlasovali pro zvyšování sazeb a to překvapilo trhy negativně. Z ekonomických zpráv stojí za zmínku očekávaný pokles maloobchodních prodejů o 0,5 %, což vy mohlo libru poslat dolů. Páteční HDP pak má zvýšenou revizi na 0,9%, ale očekává se nově 0,7, což je také negativní. Pozitivní zprávy pro libru nejsou v tomto týdnu v dosahu. Euro čeká v pondělí pozitivní německé PPI a zlepšení bilance EU. Pak již následují do konce týdne jen samá negativa. Jedinou výjimkou je očekávané snížení španělské nezaměstnanosti ve čtvrtek. Nicméně je obklopeno všeobecným poklesem v indexech Flash PMI Francie, Německa i celé EU. Dolar očekává lepší inflaci ve středu. Ve čtvrtek má data smíšená a v pátek nepatrný pokles prodejů nových domů. Úterní prodeje domů mají být nepatrně lepší. Na nějaké závratné posílení americké ekonomiky to v příštím týdnu nevypadá.

Hlavní zprávou pro Kanadu bude ponechání sazeb na stávající úrovni a to ve středu. Ekonomická data mají být pozitivní celý týden a za zmínku stojí zlepšení prodejů v pondělí, ale hlavně ve středu. Pro AUD se očekává ve středu horší inflace o desetinu procenta. NZD má mít vyšší inflaci dokonce o dvě desetiny a to by mohlo táhnout NZD vzhůru. Na druhou stranu data z Číny se očekávají vesměs horší a to by mohlo působit proti AUD i NZD. Před čínskými daty je třeba se mít na pozoru v úterý.
Vývoj na indexech mnoho důvodů pro růst mít nebude. Ekonomické zprávy z USA, EU i VB nedávají mnoho důvodů k optimismu.

Jak to dopadlo

Po nadprůměrné aktivitě v předminulém týdnu se trh vrátil k vývoji v souladu s makroekonomickými údaji. Euro se v úterý a ve středu v důsledku horších zpráv propadlo a totéž potkalo i libru. Libra však nepadala tak rychle. Nejhorší propad zaznamenal NZD, který v důsledku špatné inflace zaznamenal jeden z větších propadů za poslední dobu. AUD se pohybuje stranou. Kanada po dosažení letošních maximálních cen si dává mírný oraz, a čeká se, zda bude dál oslabovat. Vývoj na indexech zaznamenal optimistický obrat, ovšem tažený S&P, protože ani DAX, ani FTSE  neměly v důsledku horších ekonomických zpráv důvod k růstu.

Korelace v 43. týdnu

Eur Gbp Cad Aud Nzd S&P DAX FTSE
0,91 0,62 -0,51 0,03 0,91 0,69 -0,38 -0,41









Vysvětlivky:

surp - pokud je modrá čára kladná jde o pozitivní překvapení, pokud je záporná jde o negativní překvapení
est - odhady ekonomického vývoje od analytiků pro konkrétní den
real - ekonomický vývoj z publikovaných dat

Horní graf s čarami: součty odhadů a reálného vývoje, překvapení zobrazuje modrý sloupec.
Dolní graf zobrazuje překvapení, odhady a publikovaný vývoj pro jednotlivé dny.

Za ideálního stavu by vývoj měnového páru měl sledovat reálný vývoj ekonomiky. Růst zelené čáry by měl doprovázet růst v cenovém grafu a pokles zelené čáry by měl být doprovázen poklesem cenového grafu.

Důvody proč to tak není:

Odhady analytiků postihují jen publikovaná ekonomická data a nezahrnují vlivy, jako je vystoupení šéfů centrálních bank a dalších papalášů, nezahrnují politickou situaci, nezahrnují fiskální a monetární politiku a neberou do úvahy technické operace, jako je například vybírání zisků, či akce smart money.
Odhady analytiků nejsou vždy přesné. Pokud jsou publikovaná čísla horší než očekávaná, vzniká negativní překvapení, které ovlivní vývoj na měnovém páru. V takovém případě může cena klesat, i když publikovaná data byla pozitivní, odhady byly také pozitivní, ale publikovaná čísla byla horší, než odhady. Pro pozitivní překvapení platí to samé.

Z týdenního přehledu byly odstraněny měnové páry USD/CHF a USD/JPY. Oba páry nereagují na data z ekonomického vývoje svých zemí a v podstatě s nimi nejsou korelovány. CHF je po většinu času inverzně korelován s EUR. JPY je řízeno centrální bankou Japonska (BoJ) a podle zadání vlády bude oslabováno, dokud Japonsko nedosáhne inflace 2 %.

 

 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat