pondělí 13. října 2014

EUR, GBP, AUD, NZD, CAD, S&P, DAX, FTSE, týden 42

Odhad vývoje

V pondělí je státní svátek v Japonsku, Kanadě a USA. Nedá se tedy předpokládat vyšší volatilita. Evropské trhy se budou vyrovnávat s pátečním výplachem na indexech, a protože šel výprodej do pozdních odpoledních hodin, dá se očekávat další pokles. Pokud akciový trh v Evropě poroste, přesune se pokles do úterý.

V tomto týdnu budou obchodníci očekávat hlavně, který papaláš co řekne. Začíná to úterním (0:30) vystoupením člena RBA Debelle na australsko-novozélandské investiční konferenci. Ve středu vystoupí Draghi a to hned dvakrát. V 9:00 a pak ve 20:00. Protože v poslední době trh prudce reaguje na jakékoli jeho vystoupení, bude středa pro euro zajímavá, to je eufemismus pro stát se může všechno. Ve čtvrtek opět vystoupí Debelle a protože to bude po oznámení inflačního očekávání, může se AUD pohnout. Ve čtvrtek bude hovořit guvernér Bundesbank Weidmann, a bude se vyjadřovat ke změně mezinárodního směnného systému. To zní tajemně, ale protože se to týká přímo forexu, může to opět vyvolat otřesy. To není všechno, protože na začátku odpoledne (14:00) vystoupí člen FOMC Plosser a bude povídat o ekonomickém výhledu. Nicméně hned následuje (16:00) člen FOMC Korchelota a bude povídat o cílech měnové politiky. Abychom to měli všechno, vystoupí v pátek guvernérka FEDu Yellenová na konferenci FEDu v Bostonu (14:30). Trhy jsou rozkolísané a budou hltat každé vyřčené slovo, takže se dá očekávat zvýšená volatilita v obou směrech.

V úterý se očekává špatný ZEW sentiment. To by mělo být pro euro špatné, ale také lze očekávat realizaci akce „Sell the news“. Ve čtvrtek jsou odhady analytiků smíšené. Libra očekává v úterý smíšené zprávy a ve středu dobré. Kanada očekává špatný čtvrtek a pátek. Ve čtvrtek pokles průmyslových prodejů a v pátek pokles jádrové inflace a to o hodně. Z Austrálie a Nového Zélandu nemáme odhady analytiků, ale zato se očekávají špatné zprávy z Číny v pondělí (o 20 % horší obchodní bilance) a pak ve čtvrtek (pokles inflace o 0,3%, což je hodně a pokles PPI). Čína má vliv na AUD a NZD, takže pozor. Zprávy pro dolar jsou pozitivní v úterý, ale ve středu má být dramatický pokles maloobchodních prodejů. Ve čtvrtek mají být zprávy dobré s výjimkou výroby v oblasti Filadelfie. Protože ale to je hodně sledovaný ukazatel, možná převáží ostatní zprávy. Páteční zprávy mají být pozitivní s výjimkou nepatrného snížení spotřebního sentimentu, který publikuje Univerzita v Michiganu.

Jak to dopadlo

Hlavní událostí byly středeční naprosto šílené svíčky. Denní rozsah eura byl 250 pipů, libry, AUD i NZD přibližně 190 pipů a CAD 160 pipů. To jsou úrovně, které nebyly vidět již opravdu dlouho. Podobně extrémní svíčka byla i na zlatě. Vypadá to, že dochází na trhu k nějaké zásadní změně a obrovské toky peněz mění směr. To by mohlo naznačovat problémy pro akciový trh a také střednědobé oslabování amerického dolaru. Čtvrteční a páteční cenové akce pak byly velmi volatilní podle toho, kam zrovna letěly peníze. Mnoho cenových pohybů v pátek skončilo na úplném maximu, nebo úplném minimu. To znamená, že trhy do poslední chvíle nakupovaly, nebo prodávaly. Korelace s ekonomickým vývojem byla kupodivu tento týden ve shodě, i když to tak podle průběhu cenové akce na první pohled nevypadalo.

Korelace v 42. týdnu

Eur Gbp Cad Aud Nzd S&P DAX FTSE
0,81 0,57 -0,03 0,90 0,86 0,45 0,34 0,37









Vysvětlivky:

surp - pokud je modrá čára kladná jde o pozitivní překvapení, pokud je záporná jde o negativní překvapení
est - odhady ekonomického vývoje od analytiků pro konkrétní den
real - ekonomický vývoj z publikovaných dat

Horní graf s čarami: součty odhadů a reálného vývoje, překvapení zobrazuje modrý sloupec.
Dolní graf zobrazuje překvapení, odhady a publikovaný vývoj pro jednotlivé dny.

Za ideálního stavu by vývoj měnového páru měl sledovat reálný vývoj ekonomiky. Růst zelené čáry by měl doprovázet růst v cenovém grafu a pokles zelené čáry by měl být doprovázen poklesem cenového grafu.

Důvody proč to tak není:

Odhady analytiků postihují jen publikovaná ekonomická data a nezahrnují vlivy, jako je vystoupení šéfů centrálních bank a dalších papalášů, nezahrnují politickou situaci, nezahrnují fiskální a monetární politiku a neberou do úvahy technické operace, jako je například vybírání zisků, či akce smart money.
Odhady analytiků nejsou vždy přesné. Pokud jsou publikovaná čísla horší než očekávaná, vzniká negativní překvapení, které ovlivní vývoj na měnovém páru. V takovém případě může cena klesat, i když publikovaná data byla pozitivní, odhady byly také pozitivní, ale publikovaná čísla byla horší, než odhady. Pro pozitivní překvapení platí to samé.

Z týdenního přehledu byly odstraněny měnové páry USD/CHF a USD/JPY. Oba páry nereagují na data z ekonomického vývoje svých zemí a v podstatě s nimi nejsou korelovány. CHF je po většinu času inverzně korelován s EUR. JPY je řízeno centrální bankou Japonska (BoJ) a podle zadání vlády bude oslabováno, dokud Japonsko nedosáhne inflace 2 %.

Žádné komentáře:

Okomentovat