pondělí 25. srpna 2014

EUR, GBP, AUD, NZD, CAD, S&P, DAX, FTSE, týden 35

Odhad vývoje

V pondělí napracují banky ve Velké Británii. Je svátek. Ekonomická data se očekávají horší na všech měnách a to platí pro první polovinu týdne. Ve čtvrtek a v pátek jsou očekávána lepší data na EUR, GBP, AUD a CAD. V pátek pak mají být data celkově opět horší. Trhy se budou připravovat na konec prázdnin. Začátek obchodování po prázdninách může být volatilnější, protože v příštím týdnu bude opět čas Zprávy o zaměstnanosti USA:
Hodna pozornosti by měla být úterní obchodní bilance NZD, která má dopadnout špatně. Naopak čtvrteční australská data o půjčkách obyvatelstvu mají dopadnout velmi dobře. Čtvrteční inflace v Německu má být špatná a asi ji nepřetlačí ostatní dobré zprávy. Také čtvrteční očekávané větší množství prodávaných domů v USA by mělo být příznivé pro dolar.

Jak to dopadlo


Minulý týden byl vyčkávací. Posilování dolaru se zastavilo a vývoj postupoval stranou. Další impuls pro mírné posilování dolaru přišel ke konci týdne v souvislosti se zostřeným vývoje na Ukrajině. Zajímavé bylo silnější oslabení CAD koncem týdne. DAX oslaboval kvůli neuspokojivému hospodářskému vývoji v Evropě. Do obchodování nepřišel před koncem prázdnin žádný impuls, který by se dal vyhodnotit jako pozitivní. Ekonomická data vykazovala téměř samá negativní překvapení.

Korelace v 35. týdnu

Eur Gbp Cad Aud Nzd S&P DAX FTSE
0,68 -0,25 -0,62 -0,87 -0,56 0,17 0,80 -0,87
























Vysvětlivky:

surp - pokud je modrá čára kladná jde o pozitivní překvapení, pokud je záporná jde o negativní překvapení
est - odhady ekonomického vývoje od analytiků pro konkrétní den
real - ekonomický vývoj z publikovaných dat

Horní graf s čarami: součty odhadů a reálného vývoje, překvapení zobrazuje modrý sloupec.
Dolní graf zobrazuje překvapení, odhady a publikovaný vývoj pro jednotlivé dny.

Za ideálního stavu by vývoj měnového páru měl sledovat reálný vývoj ekonomiky. Růst zelené čáry by měl doprovázet růst v cenovém grafu a pokles zelené čáry by měl být doprovázen poklesem cenového grafu.

Důvody proč to tak není:

Odhady analytiků postihují jen publikovaná ekonomická data a nezahrnují vlivy, jako je vystoupení šéfů centrálních bank a dalších papalášů, nezahrnují politickou situaci, nezahrnují fiskální a monetární politiku a neberou do úvahy technické operace, jako je například vybírání zisků, či akce smart money.
Odhady analytiků nejsou vždy přesné. Pokud jsou publikovaná čísla horší než očekávaná, vzniká negativní překvapení, které ovlivní vývoj na měnovém páru. V takovém případě může cena klesat, i když publikovaná data byla pozitivní, odhady byly také pozitivní, ale publikovaná čísla byla horší, než odhady. Pro pozitivní překvapení platí to samé.

Z týdenního přehledu byly odstraněny měnové páry USD/CHF a USD/JPY. Oba páry nereagují na data z ekonomického vývoje svých zemí a v podstatě s nimi nejsou korelovány. CHF je po většinu času inverzně korelován s EUR. JPY je řízeno centrální bankou Japonska (BoJ) a podle zadání vlády bude oslabováno, dokud Japonsko nedosáhne inflace 2 %.

Žádné komentáře:

Okomentovat