sobota 16. srpna 2014

EUR, GBP, AUD, NZD, CAD, S&P, DAX, FTSE, týden 34

Odhad vývoje


Páteční oslabení na amerických akciových indexech by se mělo přenést i do pondělního vývoje dalším poklesem. Ekonomická data v minulém týdnu byla nepříznivá, a protože se to nepromítlo do vývoje na indexech, mohlo by to znamenat druhou vlnu oslabování. Hlavní událostí týdne bude středeční zasedání FOMC po kterém jako obvykle může přijít pokus o nějakou větší cenovou akci. Na druhou stranu se neočekává žádné zásadní prohlášení, takže by očekávaná cenová akce měla být méně volatilní.
Úterní americká data by měla být dobrá, což by mělo přinést posílení dolaru, nicméně horší očekávaná inflace to může změnit. EUR a GBP mají ze začátku týdne smíšená data. EUR na konci týdne očekává horší data, GBP naopak lepší. CAD na začátku týdne očekává horší data, v pátek pak dobrá díky lepší inflaci a maloobchodním prodejům. AUD bude řízeno vývojem na dolaru, NZD očekává několik horších dat, stejně s horšími daty z Číny.


Jak to dopadlo

Na akciových indexech došlo k obratu a k vymazání dosavadních ztrát. Projevil se optimismus trhů z prohlášení šéfky FEDu Yellenové, která prohlásila, že ke zvyšování úrokových sazeb pravděpodobně dojde až v průběhu roku 2015. Zasedání FOMC nepřineslo žádná další prohlášení, která by měla na trh negativní vliv. Ani pravidelné roční zasedání FEDu v Jackson Hole, které probíhalo v pátek a sobotu nepřineslo do vývoje větší volatilitu. Americký dolar však při posilování akciového trhu neoslaboval, ale naopak posiloval. To se promítlo do celotýdenního oslabování EUR a GBP. AUD, NZD a CAD na konci týdne začaly posilovat.


Korelace v 34. týdnu

0,55 0,72 0,28 -0,19 0,47 0,60 -0,76 -1,00
Eur Gbp Cad Aud Nzd S&P DAX FTSE


 








Vysvětlivky:

surp - pokud je modrá čára kladná jde o pozitivní překvapení, pokud je záporná jde o negativní překvapení
est - odhady ekonomického vývoje od analytiků pro konkrétní den
real - ekonomický vývoj z publikovaných dat

Horní graf s čarami: součty odhadů a reálného vývoje, překvapení zobrazuje modrý sloupec.
Dolní graf zobrazuje překvapení, odhady a publikovaný vývoj pro jednotlivé dny.

Za ideálního stavu by vývoj měnového páru měl sledovat reálný vývoj ekonomiky. Růst zelené čáry by měl doprovázet růst v cenovém grafu a pokles zelené čáry by měl být doprovázen poklesem cenového grafu.

Důvody proč to tak není:

Odhady analytiků postihují jen publikovaná ekonomická data a nezahrnují vlivy, jako je vystoupení šéfů centrálních bank a dalších papalášů, nezahrnují politickou situaci, nezahrnují fiskální a monetární politiku a neberou do úvahy technické operace, jako je například vybírání zisků, či akce smart money.
Odhady analytiků nejsou vždy přesné. Pokud jsou publikovaná čísla horší než očekávaná, vzniká negativní překvapení, které ovlivní vývoj na měnovém páru. V takovém případě může cena klesat, i když publikovaná data byla pozitivní, odhady byly také pozitivní, ale publikovaná čísla byla horší, než odhady. Pro pozitivní překvapení platí to samé.

Z týdenního přehledu byly odstraněny měnové páry USD/CHF a USD/JPY. Oba páry nereagují na data z ekonomického vývoje svých zemí a v podstatě s nimi nejsou korelovány. CHF je po většinu času inverzně korelován s EUR. JPY je řízeno centrální bankou Japonska (BoJ) a podle zadání vlády bude oslabováno, dokud Japonsko nedosáhne inflace 2 %.

 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat