pondělí 11. srpna 2014

EUR, GBP, AUD, NZD, CAD, S&P, DAX, FTSE, týden 33

Odhad vývoje


V příštím týdnu by měla pokračovat snaha o zastavení propadu indexu S&P 500. Pokud se vystrašená investorská veřejnost uklidní, tak by mělo dojít k oslabování dolaru a posilování měn, které se vesměs propadly na úrovně silných podpor a resistencí.
Začátek týdne je vesměs, co se týká očekávaných dat, negativní až do středy. Dávka ekonomických dat z Velké Británie je negativní i ve středu. Americká data jsou v průběhu týdne očekávána horší, nebo smíšená páteční data mají být dobrá. Pozitivní data z Číny na začátku týdne jsou kompenzována horšími daty na AUD a NZD v průběhu týdne. Kanadská data mají být v průběhu týdne smíšená v pátek špatná. Oslabení obchodování na EUR by mělo nastat v pátek, kdy má Francie a Itálie státní svátek. Pokles objemu asi nebude dramatický, protože Německo normálně obchoduje. Neočekávají se vystoupení centrálních bankéřů, a pokud se trh vrátí k normálu, opět bude víc záležet na publikovaných datech. 

Jak to dopadlo 

I když byla americká data horší, došlo k posilování akciových indexů a oslabování dolaru, což se promítlo do posilování měn. Na euru jsme viděli několik pokusů o růst, vždy přerušených již v zárodku silnými prodeji. Slibný růst na libře byl zastaven špatnými středečními daty a následným výprodejem. Náznak růstu zaujal AUD a NZD, i když byl jen opatrný. CAD pokračoval ve svém posilování, čímž korigoval nadměrné oslabení v minulých týdnech.  FTSE a DAX během týdne posilovaly, ale páteční výprodej na amerických trzích je také poslal do výprodeje.

Korelace v 33. týdnu


Eur Gbp Cad Aud Nzd S&P DAX FTSE
0,43 -0,70 0,93 0,97 0,90 -0,96 0,24 -0,90











Vysvětlivky:

surp - pokud je modrá čára kladná jde o pozitivní překvapení, pokud je záporná jde o negativní překvapení
est - odhady ekonomického vývoje od analytiků pro konkrétní den
real - ekonomický vývoj z publikovaných dat

Horní graf s čarami: součty odhadů a reálného vývoje, překvapení zobrazuje modrý sloupec.
Dolní graf zobrazuje překvapení, odhady a publikovaný vývoj pro jednotlivé dny.

Za ideálního stavu by vývoj měnového páru měl sledovat reálný vývoj ekonomiky. Růst zelené čáry by měl doprovázet růst v cenovém grafu a pokles zelené čáry by měl být doprovázen poklesem cenového grafu.

Důvody proč to tak není:

Odhady analytiků postihují jen publikovaná ekonomická data a nezahrnují vlivy, jako je vystoupení šéfů centrálních bank a dalších papalášů, nezahrnují politickou situaci, nezahrnují fiskální a monetární politiku a neberou do úvahy technické operace, jako je například vybírání zisků, či akce smart money.
Odhady analytiků nejsou vždy přesné. Pokud jsou publikovaná čísla horší než očekávaná, vzniká negativní překvapení, které ovlivní vývoj na měnovém páru. V takovém případě může cena klesat, i když publikovaná data byla pozitivní, odhady byly také pozitivní, ale publikovaná čísla byla horší, než odhady. Pro pozitivní překvapení platí to samé.

Z týdenního přehledu byly odstraněny měnové páry USD/CHF a USD/JPY. Oba páry nereagují na data z ekonomického vývoje svých zemí a v podstatě s nimi nejsou korelovány. CHF je po většinu času inverzně korelován s EUR. JPY je řízeno centrální bankou Japonska (BoJ) a podle zadání vlády bude oslabováno, dokud Japonsko nedosáhne inflace 2 %.

Žádné komentáře:

Okomentovat