sobota 25. ledna 2014

EUR, GBP, AUD, NZD, CAD, S&P, DAX, FTSE, týden 5

Odhad vývoje

Hlavní událostí týdne bude středeční oznámení FEDu a Novozélandské centrální banky o tom, že nezmění úrokové sazby. Doprovodné stanovisko FEDu vyvolá vysokou volatilitu, protože dá na následující období představu o dalším vývoji. Zmínka o dalším snižování QE3 může vyvolat výprodej na indexech. Ekonomická data v USA mají být celý týden horší. V EU a GB naopak spíše lepší. Data pro AUD se očekávají horší, pro NZD lepší, ale jejich nedostatek spíš dá možnost projevit se USD. Hlavní vliv na vývoj v příštím týdnu bude mít směr na indexech. Pokud se trh rozhodne k výprodeji bude posilovat USD a to bude mít vliv na měny. Nicméně každá měna v současné době reaguje jinak a obvyklé korelace mezi měnami nyní nefungují. 

Jak to dopadlo


Středeční doprovodné oznámení FEDu o snížení QE3 o dalších 10 mld. USD vyvolalo výprodej na měnách i na amerických indexech. Situace se neuklidnila ani v pátek. Obchodníci využili přiležitosti a realizovali své zisky z podzimního růstu. To se projevilo posílením dolaru a všechny měny nyní ztrácely vůči dolaru stejně. Všechny korelace jsou nyní záporné (kromě AUD, DAX a FTSE), což znamená, že je vývoj řízen jinými než ekonomickými zprávami. Nejmenší vliv mělo oznámení FEDu na DAX, který je jako jediný silněji korelován s ekonomickým vývojem.


Korelace v 5. týdnu 

Eur Gbp Cad Aud Nzd S&P DAX FTSE
-0,78 -0,96 -0,38 0,50 -0,82
-0,31
0,75 0,32












 Vysvětlivky:

surp - pokud je modrá čára kladná jde o pozitivní překvapení, pokud je záporná jde o negativní překvapení
est - odhady ekonomického vývoje od analytiků pro konkrétní den
real - ekonomický vývoj z publikovaných dat

Horní graf čarami součty odhadů a reálného vývoje, překvapení zobrazuje modrý sloupec.
Dolní graf zobrazuje překvapení, odhady a publikovaný vývoj pro jednotlivé dny.

Za ideálního stavu by vývoj měnového páru měl sledovat reálný vývoj ekonomiky. Růst zelené čáry by měl doprovázet růst v cenovém grafu a pokles zelené čáry by měl být doprovázen poklesem cenového grafu.

Důvody proč to tak není:

Odhady analytiků postihují jen publikovaná ekonomická data a nezahrnují vlivy, jako je vystoupení šéfů centrálních bank a dalších papalášů, nezahrnují politickou situaci, nezahrnují fiskální a monetární politiku a neberou do úvahy technické operace, jako je například vybírání zisků, či akce smart money.
Odhady analytiků nejsou vždy přesné. Pokud jsou publikovaná čísla horší než očekávaná, vzniká negativní překvapení, které ovlivní vývoj na měnovém páru. V takovém případě může cena klesat, i když publikovaná data byla pozitivní, odhady byly také pozitivní, ale publikovaná čísla byla horší, než odhady. Pro pozitivní překvapení platí to samé.

Z týdenního přehledu byly odstraněny měnové páry USD/CHF a USD/JPY. Oba páry nereagují na data z ekonomického vývoje svých zemí a v podstatě s nimi nejsou korelovány. CHF je po většinu času inverzně korelován s EUR. JPY je řízeno centrální bankou Japonska (BoJ) a podle zadání vlády bude oslabováno, dokud Japonsko nedosáhne inflace 2 %. 



Žádné komentáře:

Okomentovat