neděle 19. ledna 2014

EUR, GBP, AUD, NZD, CAD, S&P, DAX, FTSE, týden 4


Odhad vývoje

V pondělí je v USA státní svátek (Martin Luther King Day), takže se bude obchodovat jen během tokijské a londýnské session. Nižší objemy mohou přinést obchody do protipohybu v důsledku přípravy na začátek obchodování v úterý. Z USA se čeká příští týden minimum ekonomických dat, takže toho mohou trhy využít k výběru zisků, případně k zaujímání nových pozic. Data z EU mají být celý týden pozitivní, což by se mohlo promítnout do růstu EUR. Data z GB mají spíš negativní výhled. Kanada, Nový Zéland a Austrálie očekávají špatná ekonomická data a v případě AUD a NZD se ještě přidává negativní výhled z Číny, který zesiluje negativní výhled. Hlavní událostí týdne je středeční rozhodnutí BoC o ponechání úroků na úrovni 1 %. To se promítne do vyšší volatility CAD před a po publikování zprávy.


Jak to dopadlo

Obchodování se zezačátku týdne neslo v duchu nízké volatility. Nedostatek ekonomických dat nedával orientaci o dalším vývoji. Celý tento vývoj byl přípravou na čtvrteční a páteční vybírání zisků na indexech, na libře, kanadském dolaru a euru. Na GBP a EUR došlo k nenadálým změnám směru. NZD a AUD pokračovaly v oslabování. Každá měna i index se chovaly individuálně, nebyl patrný nějaký jednotný směr.


Korelace ve 4. týdnu

Eur Gbp Cad Aud Nzd S&P DAX FTSE
0,98 0,43 -0,51 -0,82 -0,07 0,79 -0,86 0,34



 









Vysvětlivky:

surp - pokud je modrá čára kladná jde o pozitivní překvapení, pokud je záporná jde o negativní překvapení
est - odhady ekonomického vývoje od analytiků pro konkrétní den
real - ekonomický vývoj z publikovaných dat

Horní graf čarami součty odhadů a reálného vývoje, překvapení zobrazuje modrý sloupec.
Dolní graf zobrazuje překvapení, odhady a publikovaný vývoj pro jednotlivé dny.

Za ideálního stavu by vývoj měnového páru měl sledovat reálný vývoj ekonomiky. Růst zelené čáry by měl doprovázet růst v cenovém grafu a pokles zelené čáry by měl být doprovázen poklesem cenového grafu.

Důvody proč to tak není:

Odhady analytiků postihují jen publikovaná ekonomická data a nezahrnují vlivy, jako je vystoupení šéfů centrálních bank a dalších papalášů, nezahrnují politickou situaci, nezahrnují fiskální a monetární politiku a neberou do úvahy technické operace, jako je například vybírání zisků, či akce smart money.
Odhady analytiků nejsou vždy přesné. Pokud jsou publikovaná čísla horší než očekávaná, vzniká negativní překvapení, které ovlivní vývoj na měnovém páru. V takovém případě může cena klesat, i když publikovaná data byla pozitivní, odhady byly také pozitivní, ale publikovaná čísla byla horší, než odhady. Pro pozitivní překvapení platí to samé.

Z týdenního přehledu byly odstraněny měnové páry USD/CHF a USD/JPY. Oba páry nereagují na data z ekonomického vývoje svých zemí a v podstatě s nimi nejsou korelovány. CHF je po většinu času inverzně korelován s EUR. JPY je řízeno centrální bankou Japonska (BoJ) a podle zadání vlády bude oslabováno, dokud Japonsko nedosáhne inflace 2 %. 







Žádné komentáře:

Okomentovat