sobota 4. ledna 2014

EUR, GBP, AUD, NZD, CAD, S&P, DAX, FTSE, týden 2


Odhad vývoje

Hlavní událostí týdne bude tandem dvou událostí, které velmi často umožňují profesionálním obchodníkům pohnout s cenou a dosáhnout zisk nad obvyklý rámec. Ve čtvrtek je to oznámení ECB a BoE o ponechání úrokových sazeb na nezměněné úrovni (BoE 0,5 %, ECB 0,25 %). Nízké úroky nejsou obvykle pro měny pozitivní. V pátek je to tradiční nejsilnější ekonomická Zpráva o zaměstnanosti USA. Minulá zpráva byla velmi dobrá a tato je nepatrně horší v odhadu nových míst, jinak zůstává stejná. To by mělo být pozitivní pro USD a indexy. Na začátku týdne, pondělí až středa, mají být ekonomická data pozitivní. Dalším faktorem je začátek roku, kdy dlouhodobí investoři zadávají nové pozice na následující rok. Dá se očekávat, že v první polovině týdne trh najde svůj směr a ke konci týdne bude vystřídán vyšší volatilitou.

Jak to dopadlo

Hlavní událostí týdne byly čtvrteční a páteční data. Nejprve ECB a BoE ponechaly sazby na svých úrovních, což vyvolalo zvýšenou volatilitu, poté Zpráva o zaměstnanosti USA dokonala obrat převládajícího trendu. Cenová akce byla spojena se snahou zmást co nejvíce obchodujících, aby nebyli schopni určit směr budoucího pohybu. CAD měl extrémně špatná data a dokončil týden svým oslabením. Nicméně po publikování zpráv posiloval a oslaboval až mimo obchodní hodiny.

Korelace ve 2. týdnu

Eur Gbp Cad Aud Nzd S&P DAX FTSE
0,21 -0,94 0,91 -0,17 -0,11 0,79 0,04 0,05



















Vysvětlivky:

surp - pokud je modrá čára kladná jde o pozitivní překvapení, pokud je záporná jde o negativní překvapení
est - odhady ekonomického vývoje od analytiků pro konkrétní den
real - ekonomický vývoj z publikovaných dat

Horní graf čarami součty odhadů a reálného vývoje, překvapení zobrazuje modrý sloupec.
Dolní graf zobrazuje překvapení, odhady a publikovaný vývoj pro jednotlivé dny.

Za ideálního stavu by vývoj měnového páru měl sledovat reálný vývoj ekonomiky. Růst zelené čáry by měl doprovázet růst v cenovém grafu a pokles zelené čáry by měl být doprovázen poklesem cenového grafu.

Důvody proč to tak není:

Odhady analytiků postihují jen publikovaná ekonomická data a nezahrnují vlivy, jako je vystoupení šéfů centrálních bank a dalších papalášů, nezahrnují politickou situaci, nezahrnují fiskální a monetární politiku a neberou do úvahy technické operace, jako je například vybírání zisků, či akce smart money.
Odhady analytiků nejsou vždy přesné. Pokud jsou publikovaná čísla horší než očekávaná, vzniká negativní překvapení, které ovlivní vývoj na měnovém páru. V takovém případě může cena klesat, i když publikovaná data byla pozitivní, odhady byly také pozitivní, ale publikovaná čísla byla horší, než odhady. Pro pozitivní překvapení platí to samé.

Žádné komentáře:

Okomentovat