úterý 30. prosince 2008

Co se dá zjistit z jedné svíčky?



Cena je v grafu udávána pomocí čtyř údajů: Otvírací (Open) Zavírací (Close), Maximální (High), Minimální (Low). Obvykle se kreslí jako svislá čára která zobrazuje rozdíl mezi High a Low, levá čárka označuje Open, pravá čárka označuje Close. Je-li levá čárka (Open) výše než pravá (Close) cena v příslušném časovém intervalu klesla. Mnohem názornější a vizuálně názornější je vykreslení cenového průběhu ve formě svíčkového grafu. Svíčkový graf používali japonští obchodníci s rýží již v 17 století pro své záznamy a jeho výhodou je lepší vizuální názornost. Nadále budu používat svíčkové (candlesticks) grafy, protože se mi víc líbí.

čarový graf / svíčkový graf

Každá svíčka je záznamem ceny. Horní konec je High, spodní konec je Low, černý obdélník je když cena klesla, bílý obdélník je když cena stoupla. Čárka nahoru a dolu je knot (v angličtině stín - shadow). Skutečný průběh ceny v časovém intervalu je redukován na Open, High, Low, Close. Ale je třeba vědět, že cena mohla mít v zásadě dva odlišné průběhy během tohoto intervalu:

Dva různé možné průběhy ceny během jednoho časového intervalu.

Tyto dva možné průběhy jsou velmi důležité. V prvním případě končí časový interval vítězstvím medvědů (cena dosáhla maxima a klesla), v druhém případě končí časový interval vítězstvím býků (cena na závěr rostla, jak je znározněno tlustou čarou). Protože je někdy možné určit kdo vládl na konci, je zavírací cena nejdůležitější. Kdo vládne na konci určuje možné pokračování ceny do budoucna.

Otvírací cena je to na čem se shodli nakupující a prodávající na počátku časového intervalu. Další průběh ceny ukazuje jakým směrem se tento bod shody pohyboval a kdo měl navrch. High označuje nejvyšší cenu, kterou se podařilo nakupujícím (býkům) dosáhnout. Nakupující chtějí samozřejmě vytáhnout tuto cenu co nejvýše, protože s každým posunem ceny nahoru jim rostou zisky. Ovšem ochota prodávat u medvědů začíná klesat, takže se cena zastaví na High a začne klesat. Low je zase cena, kdy medvědi drží vládu a býci mají ztráty. Zavírací cena pak vyjadřuje konečný výsledek zápasu mezi býky a medvědy během časového intervalu. Zavírací cena je považována za nejdůležitější. Zvláště v obchodování které není kontinuální, (komodity, akcie, denní, týdenní cena). Zavírací cena vyjadřuje konsensus (shodu) pro další směřování ceny v dalším dni, (týdnu). V minulosti se zaznamenávala jen zavírací cena. Také pro jednoduché znázornění cenového grafu pomocí čáry se používá zavírací cena.

Co se dá zjistit z jedné svíčky?
Protože je to technická analýza, vneseme do toho trochu technické terminologie, i když to není potřeba. Pro názornost si rozdělíme svíčku na tři třetiny a budeme uvažovat možné tvary a průběhy ceny. Bude-li začínat Open v horní třetině, označíme ho 1, ve středu označíme ho 2 v dolní třetině 3. Stejně označíme Close. V horní třetině 1, ve střední 2 a v dolní 3. Označíme-li svíčku 1-1 (nebo Open1Close1) znamená to, že cena otevřela v horní třetině a skončila také v horní třetině. Svíčka 3-3 (nebo Open3Close3) znamená, že cena otevřela v dolní třetině a také tam skončila. Pokud to ještě není jasné, tak Open2Close1 (2-1) znamená, že cena otevřela v prostřední třetině a uzavřela v horní třetině. Všechny kresby jsou nakresleny v poměru tak, aby dodržely rozdělení na jednotlivé třetiny.

rozdělení svíčky na třetiny
Extrémy
Svíčka Open1Close1 (Svíčka 1-1) , se jmenue v angličtině hanging man, někdy také autoři používají označení hammer, což znamená oběšenec, nebo kladivo. Průběh cenové akce byl takový, že po otevření cena padala a poté převzali iniciativu býci a vytáhli cenu na otvírací cenu. Tím naprosto eliminovali prodejce (medvědy) ze začátku a je velmi pravděpodobné, že svoji vládu si podrží i v průběhu dalšího časového intervalu.


hammer, hanging man

Svíčka Open3Close3 (Svíčka 3-3), se jmenuje v angličtině grave stone (náhrobní kámen), nebo také shooting star (kometa). Cenová akce je obrácená než v případě svíčky 1-1, na konci mají iniciativu prodejci (medvědi) a je pravděpodobné, že cena bude dále padat.


grave stone, shooting star

Takto vypadající svíčky, vždy znamenájí extrém. Kdykoliv vidíme takový průběh ceny v grafu znamená to, že v 85% případů, změní trh směr během následujících 1 – 5 svíček (časových intervalů). Tento poznatek sám o sobě může změnit výsledky dosahované v obchodování, zvláště pak v intradenním obchodování. To o 85 % tvrdí pan Bill Williams, ale dá se říct, že má pravdu, s upřesněním, že v kratších než 30 minutových grafech bude toto procento asi o něco menší, myslím, že měl na mysli spíše 4 hodinové, denní.

Cena otevře, začne se pohybovat v jednom směru, poté se zastaví a uzavře v oblasti, kde začínala. Na první pohled je patrné, kdo vládl v tomto časovém intervalu. Tak například u svíčky typu 1-1 po otevření měli převahu medvědi a stlačili cenu dolů, a později zase býci ji vytáhli nahoru, případně se o ni chvíli přetahovali. Ale to není všechno. Víme naprosto přesně, že na konci časového intervalu vládli býci. Totéž obráceně platí o svíčce 3-3. Kdykoliv se v grafu vyskytuje takovýto druh svíčky, je pravděpodobné, že se obrátí směr trhu. Vyvozujeme to ze skutečnosti, že nejprve vládne první skupina (prodávajících) načež jim dojde dech a nakupující zvrátí průběh ceny a vytáhnou ji zpět na začátek. Kdo vládl na konci bude pravděpodobně vládnout i nadále, takže zůstane u moci i v dalším časovém intervalu. To jestli je tělo svíčky černé, nebo bílé nehraje roli vzhledem k délce knotu (shadow).


Všechny tyto svíčky splňují podmínku 1-1 (Open a Close v horní třetině)


Všechny tyto svíčky splňují podmínku 3-3 (Open a Close v dolní třetině)

NerozhodnostDruhým nejdůležitějším tvarem v zobrazení ceny je svíčka typu 2-2 (Open2Close2). Její japonské pojmenování, které proniklo do obchodní řeči je doji, anglické pojmenování spinning top. Z této svíčky se nedá v podstatě nic zjistit. Nevíme, kdo ovládl obchod v tomto časovém úseku, víme jen, že síly jsou vyrovnané. Nevíme kdo vládl na začátku ani kdo na konci. Paradoxně, přesto je tato svíčka jedna z nejdůležitějších (a) protože je na první pohled dokonale rozeznatelná (b) v kombinaci s dvěma okolními svíčkami jsme schopni určit velmi pravděpodobný budoucí průběh ceny.


Všechny tyto svíčky splňují podmínku 2-2 (Open a Close v prostřední třetině).

Největší informační hodnotu mají svíčky které vypadají jako křížek, nebo které mají malé tělo. Vypadá to jako protimluv ale největší informaci dává největší nerozhodnost.



Formace obracející trend – v tomto případě morning star a evening star – obsahují doji a budoucí průběh ceny se odhaduje z obou bočních svíček.

Svíčky rostoucí
Nyní máme tři svíčky rostoucí. Typ Open3Close1, Open3Close2 a Open2Close1.

Typ Open3Close1
Jen pro pořádek připomínám, že otevírá v dolní třetině a končí v horní třetině. Nejčastěji vypadá takto:

Typ svíčky bez horních a dolních knotů má v japonštině název marubozu.

Typ 3–1 nám dává nejvíc informací. Z tohoto průběhu víme, že nakupující vládli trhu celou dobu a hnali cenu vzhůru. Trh byl ve stoupajícím trendu a skončil naprostým vítězstvím nakupujících (býků). Lze předpokládat, že příští svíčka bude také rostoucí, alespoň ze začátku.

Typ Open2Close1
Svíčka typu 2-1 nám dává o něco méně informací, ale podstatné, je, že býci byli u vlády na konci časového intervalu. Po otevření v prostřední třetině došlo sice k poklesu, ale později býci cenu vytáhli a zakončili tento časový interval svým vítězstvím.


Typ Open3Close2
Tento typ svíčky nám není schopen poskytnout informaci, kdo vládl na konci časového intervalu. Mohou to být býci, ale také to mohou být medvědi, viz dva možné průběhy vývoje ceny během časového intervalu uvedené výše. Svíčka 3-2 nám tedy poskytuje nejméně informací. Říká, že sice nakupující vyhnali cenu výš, ale v určitém časovém okamžiku se podařilo prodávajícím srazit cenu o 1/3 pod maximální, ale nemůžeme určit, kdo vládl trhu na konci. To ovšem znamená, že netušíme jakým směrem se bude cena v dalším průběhu ubírat.


Svíčky klesající
A poslední tři z celkového výčtu devíti možných jsou svíčky klesající. Jsou analogické svíčkám rostoucím a platí pro ně ta samá pravidla jako pro svíčky rostoucí. Pouze zaměníme býky za medvědy, česky řečeno, zaměníme nakupující za prodávající. Jsou to typy Open1Close3 (trh ovládli medvědi), Open2Close3 (medvědi u vlády na konci) a Open1Close2 (sice vládli medvědi, ale nevíme kdo na konci).

Typ Open1Close3
marubozu

Typ 1–3 nám dává nejvíc informací. Z tohoto průběhu víme, že prodávající vládli trhu celou dobu a hnali cenu dolů. Trh byl v klesajícím trendu a skončil naprostým vítězstvím prodávajících (medvědů). Lze předpokládat, že příští svíčka bude také klesající, alespoň ze začátku.

Typ Open2Close3
Svíčka typu 2-3 (otvírací cena v prostřední třetině a uzavření ve spodní třetině) nám dává o něco méně informací, ale podstatné, je, že medvědi byli u vlády na konci časového intervalu. Po otevření v prostřední třetině došlo sice k růstu, ale později medvědi cenu srazili a zakončili tento časový interval svým vítězstvím.


TypOpen1Close2
Tento typ svíčky nám není schopen poskytnout informaci, kdo vládl na konci časového intervalu. Mohou to být býci, ale také to mohou být medvědi, viz dva možné průběhy vývoje ceny během časového intervalu uvedené výše. Svíčka 1-2 nám tedy poskytuje nejméně informací. Říká, že sice nakupující vyhnali cenu výš, ale v určitém časovém okamžiku se podařilo prodávajícím srazit cenu o 1/3 pod maximální, ale nemůžeme určit, kdo vládl trhu na konci. To ovšem znamená, že netušíme jakým směrem se bude cena v dalším průběhu ubírat.


Závěr
Z výše uvedeného vyplývá několik závěrů. Tak třeba, k odhadu budoucího vývoje ceny někdy stačí i jen jedna svíčka. Je-li pravdou tvrzení, že kdo vládne na konci intervalu, bude vládnout i nadále, stačí nám k určení kam se bude ubírat cena vidět v grafu extrémy (Open1Close1, Open3Close3), dále rostoucí svíčky (Open3Close1, Open2Close1) a klesající svíčky (Open1Close3, Open2Close3). Celkem tedy z devíti možností plných šest nám může poskytnout vodítko k dalšímu průběhu ceny. Zbývá svíčka doji (Open2Close2), která je naprosto nerozhodná, ale ta má zase velikou vypovídací hodnotu ve spojení s okolními svíčkami, takže jediné dvě svíčky, které jsou nemají vypovídající hodnotu jsou svíčky 2-3 a 1-2.

K odhadu budoucího vývoje lze použít 7 z 9 možných průběhů svíček. To je skoro 80%! Přesně 77%, a to je daleko za hranicí házení korunou. Tento závěr mimo jiné vyvrací ekonomické teorie o tom, že trhy se chovají náhodně, takže se na ně dá aplikovat chůze náhodného Procházky (random walk). Proto také, veškeré predikce chování trhů založené na teorii random walk musí nutně být nevypovídající a vcelku k ničemu.

Trhy se nechovají náhodně, chovají se částečně předvídatelně, dokonce až v 80% přídadů. Pohyb ceny má paměť, ceny určují lidé a ti si pamatují co bylo. Proto je třeba do analýzy trhů zavést sekvenční přístup, podobný tomu, jakým se řeší sekvenční logické obvody s pamětí. To je ovšem v rozporu s naprostou většinou ekonomické teorie. Tím se ovšem dá zároveň vysvětlit, proč ekonomická teorie dosahuje v predikci budoucího pohybu ceny tak žalostných výsledků. Ze špatných předpokladů se odvozuje správný výsledek opravdu dost špatně.

1 komentář:

  1. I já jsem vymyslel vynález - poblikuji zdarma ve prospěch všeho lidstva: U každé vyrobené svíce bude knot končit 2cm nad dnem.Svíce zde zhasne a 10x klesne nebezpečí požáru.A vidíte - všichni debilové na světě vyrábí svíčky postaru s knotem až na dno.

    OdpovědětVymazat