pondělí 29. prosince 2008

Co je technická analýza?

Co je to technická analýza? K čemu je to dobré? Dá se podle toho obchodovat?



Každý kdo se začne zajímat o kapitálové trhy se setká s pojmem technická analýza a technické obchodování (ve smyslu obchodování založené na technické analýze, nebo na technických faktorech). Takže o co se jedná?

Technická analýza se zabývá analýzou cenových pohybů pouze na znalosti cenových pohybů v minulosti. Technická analýza neřeší ekonomické zprávy, ekonomické rešerše, mimořádné zprávy a ty ostatní věci, které jsou zahrnuty ve fundamentální analýze. Technická analýza má pouze graf pohybu ceny za minulé období a to je všechno.

Proč to funguje?
Představme si situaci. Obchodník přijde ráno do práce, přečte si ekonomické zpravodajství, usoudí, že cena poroste/bude_klesat a vstoupí do obchodu. Je to jeho práce a je za to placen. Ke stejnému závěru může při otevření trhů a zahájení pracovní doby větší množství obchodníků a všichni vstoupí do trhu. Předpokládejme, že na růst. (Trochu optimismu v této době nezaškodí.) Jestliže všichni začnou nakupovat, co se stane? Cena začne růst. Prodávající chtějí utržit co nejvíce a jestliže vidí o svoji komoditu/akcii/měnu zájem proč by nezvýšili cenu, že? Takže nám po zahájení obchodování cena roste, protože větší množství lidí dojde ke stejnému závěru. Co se děje před koncem pracovní doby? Někdo může z bezpečnostních důvodů obchody uzavírat. Pokud se takto rozhodne stejné množství lidí, jako ráno, a začnou uzavírat obchody, do kterých vstoupili ráno (když ráno nakoupili, tak teď prodávají) objeví se najednou na trhu velké množství prodejů. Co se stane s cenou? Je velká nabídka, nakupujících je málo a mohou cenu snižovat, však on tuto cenu někdo akceptuje.

Vidíme, že se v cenovém grafu objevil růst ceny po otevření trhů a pokles ceny před uzavřením trhů. Tyto cenové pohyby nemají nic společného s ekonomickou situací a ostatními ekonomickými ději, ale jedná se pouze a jen o technickou záležitost. Technická analýza se snaží tyto děje v grafech odhalit a využít jejich opakující se (periodický) charakter. Za tím účelem používá nejrůznější techniky a způsoby analýzy.

Mezi nejznámější patří používání nejrůznějších klouzavých průměrů, technických indikátorů, grafická analýza, analýzy založené na nejrůznějších teoriích, různé typy grafů, a vůbec všechno, co koho napadne. Cena se zkoumá z hlediska amplitudy, (jaký je denní rozsah), frekvence - hledají se periodické změny. Zkoumají se nejrůznější tvary cenového grafu. Cena se zpracovává statisticky, hledají se obvyklé denní pohyby, jak se cena vyvíjí v určitých dnech a hodinách. Cena se matematicky zpracovává, hledají se nejrůznější zákonitosti s jedním cílem. Najít takové vstupní podmínky obchodu, které budou mít vysokou pravděpodobnost úspěchu, při vstupu do obchodu.

Pro zvládnutí technické analýzy se nabízí nepřeberné množství kurzů, a výukové literatury. Je toho nepřeberné množství, až zrak přechází. Co dělat, aby člověk nebyl zavalen množstvím a nezačal zoufat? Především je třeba si uvědomit, že neexistuje žádný naprosto úspěšný způsob. Všechny postupy technické analýzy fungují pouze přibližně a neexistuje 100% úspěšný obchodní model. Pokud by totiž existoval, tak obchodník, který ho používá by uspěl v každém obchodě a časem by nezbyl nikdo, kdo by s ním chtěl/mohl obchodovat. Trhy by se zhroutily.

Pokud chcete obchodovat na základě technické analýzy, stačí začít s jednoduchými metodami a postupně zkoušet složitější. Ale pro pořádek je třeba říct, že úspěšným obchodníkem se můžete stát i bez těchto znalostí.

K úspěšnému obchodování je potřeba: znalost technické analýzy, znalost fundamentální analýzy, znalost obchodních systémů, znalost money managementu a psychologické nastavení osobnosti. Ani jedna z těchto dovedností nestačí sama o sobě. Nejdůležitější je psychologické nastavení a money management. Ostatní je jen nadstavba.

Žádné komentáře:

Okomentovat