úterý 30. prosince 2008

Cenové grafy

Všichni obchodníci potřebují ke své práci vědět, jaká je aktuální cena a jaká cena byla v minulosti.


Například v minulém roce. Nejjednodušší je si někam na kus papíru napsat, že vloni byla cena takováto a letos je tahle. Tím vzniknou cenové řady, kdy cena je vyjádřena v pravidelných časových úsecích a vyjadřuje zpravidla cenu na konci časového úseku, například vždy k 31. prosinci každého roku. Této ceně se říká zavírací (Close) protože uzavírá časový interval. Nás však zajímá i maximální a minimální cena v tom roce, takže nám přibydou další údaje a to maximální cena (High) minimální cena (Low). Také je zajímavá otevírací cena (Open). Sice se dá předpokládat, že zavírací cena minulého intervalu a obevírací cena následujícího jsou stejné, ale to platí jen v případě nepřerušeného obchodování. Rozhodně to neplatí v případě víkendu, kdy se v pátek trhy zavřou a v podnělí otevřou, protože přes víkend se může něco stát (vichřice, projev papaláše, válka) a na tuto událost cena samozřejmě zareaguje. Takže otvírací cena se nemusí rovnat minulé zavírací ceně. Dále nás zajímá obchodované množství (volume). To je také velmi důležitá informace, ze které se dá usuzovat, jak velký byl o obchodování zájem.

Vyneseme-li cenové hodnoty do grafu, získáme cenový graf. Cenových grafů je mnoho druhů (Renko, Point and Figures, Kagi, svíčkový, čarový graf atd.), a všechny mají jediný cíl. Nějakým způsobem vizualizovat průběh ceny a sloužit jako pomůcka pro obchodníkovo rozhodování. Slouží jako základní pracovní nástroj pro technickou analýzu.

Čarový graf
Nejjednodušší je čarový graf. K znázornění čarového grafu se používá v naprosté většině uzavírací cena (close) a setkáváme se s ním nejčastěji v ekonomických rubrikách novin a časopisů. Slouží k rychlému přehledu o tom jak se cena vyvíjela.


Čarový graf
Čarový graf označuje levou vodorovnou čárkou otvírací cenu, a pravá čárka označuje uzavírací cenu. Svislá úsečka označuje High a Low. Čarový graf z principu zobrazí více hodnot, než svíčkový graf.


Svíčkový graf
Svíčkové grafy pochází z Japonska, kde si pomocí svíčkových grafů označovali vývoj ceny obchodníci s rýží. Ve svíčkových grafech se dají úspěšně odhalovat grafické formace a tvary, které umožňují odhadovat budoucí vývoj ceny. Rostoucí svíčka je bílá, klesající svíčka je černá. Tělo svíčky označuje otvírací a zavírací cenu (Open, Close) horní knoty (stíny) označují maximální cenu a minimální cenu (High, Low).


Graf Kagi
Kagi graf pochází také z Japonska. Pokud cena roste, tak se kreslí jako rostoucí svislá čára do té doby, než dojde ke změně trendu o stanovenou hodnotu. Pak se kreslí svislá čára dolu. Časové úseky nejsou rovnoměrné, ale vyznačují se změnou trendu. Tam kde dochází ke změně trendu z rostoucího na klesající se kreslí rovná úsečka a tvar vzniklý rostoucí úsečkou, vodorovnou úsečkou a klesající úsečkou se nazývá rameno (horní účko). Tam, kde dochází k změně klesajícího trendu na rostoucí se kreslí dolní účko. Dolní účko se nazývá pas. Dokud je nově vzniklý pas výše než minulé rameno, kreslí se tlustou čarou, tam kde se dostane cena pod poslední pas, kreslí se tenkou čarou. Tlustá čára tak znamená rostoucí trend, tenká čára pak klesající trend.



Graf Renko
Graf Renko je tvořen rovnoměrnými přírůstky ceny o určité hodnotě. Pokud cena roste, kreslí se bílé obdélníky, pokud klesá, tak černé. Graf Renko nezohledňuje čas, ale pouze cenovou akci. Renko graf hezky ukazuje převládající trend, mnohem lépe než ostatní cenové grafy.


Graf Point and Figure
Asi by se to dalo přeložit jako piškvorky (křízky a kolečka). Tento graf je variantou grafu Renko, ale dokud se nezmění směr pohybu ceny, do té doby se dělají kolečka (v případě rostoucí ceny) a křížky (v případě klesající ceny). Graf Point and Figure také nezohledňuje časovou informaci, ale jen a pouze cenovou akci.

3 komentáře:

  1. dělají kolečka (v případě rostoucí ceny) a křížky (v případě klesající ceny) - přesně obráceně!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem tu, abych se podělil o své svědectví o tom, co pro mě udělala dobrá důvěryhodná společnost poskytující půjčky, jsem z Ruska a jsem krásná matka tří dětí. Při pokusu o získání půjčky na rozšíření své stálezelené skupiny jsem přišel o peníze pro mě a mé děti to bylo tak těžké, šel jsem online hledat pomoc s půjčkami, veškerá naděje byla ztracena, až do jednoho osudného dne, kdy jsem potkal tohoto mého přítele, který si nedávno zajistil půjčku od velmi poctivého muže, pane, pedro. představila mě tomuto poctivému půjčovateli, pane. pedro, který mi pomohl získat půjčku do 5 pracovních dnů, budu panu pedrovi navždy vděčný za to, že mi pomohl se znovu postavit na nohy. můžete kontaktovat pana pedra prostřednictvím e -mailu: pedroloanss@gmail.com / whatsapp: +18632310632 oni nevědí, dělám to pro ně, ale prostě to musím udělat, protože je tam hodně lidí, kteří to potřebují pomoc s půjčkou, prosím, navštivte tohoto poctivého muže a můžete být také v bezpečí.

    OdpovědětVymazat