neděle 21. prosince 2014

EUR, GBP, AUD, NZD, CAD, S&P, DAX, FTSE, týden 52

Odhad vývoje

Vývoj v tomto týdnu bude nesen vánočními svátky. Obvykle se očekává menší volatilita, nicméně turbulentní vývoj v Rusku může mít dozvuky i v tomto týdnu. Ekonomická data jsou dostupná pro pondělí a úterý a jsou očekávána veskrze pozitivní. Ke konci týdne pak budou k dispozici jen japonská data. Kromě špatných dat z Kanady se očekávají dobrá data jak z USA, tak z Evropy i Nového Zélandu.

Jak to dopadlo

Po první úlevě z Ruské krize, kdy se kurz rublu po intervencích Ruské centrální banky mírně stabilizoval se obchodování vrátilo před vánoci k poklidnému tempu. Americké akcie se rozhodly zakončit předvánoční dny výstupem na historická maxima, cena ropy týden poskakuje a brzdí pád, volatilita se snížila.

Korelace v 52. týdnu

Eur Gbp Cad Aud Nzd S&P DAX FTSE
-0,96 0,90 0,77 -0,38 0,55 1,00 1,00 -0,94









Vysvětlivky:

surp - pokud je modrá čára kladná jde o pozitivní překvapení, pokud je záporná jde o negativní překvapení
est - odhady ekonomického vývoje od analytiků pro konkrétní den
real - ekonomický vývoj z publikovaných dat

Horní graf s čarami: součty odhadů a reálného vývoje, překvapení zobrazuje modrý sloupec.
Dolní graf zobrazuje překvapení, odhady a publikovaný vývoj pro jednotlivé dny.

Za ideálního stavu by vývoj měnového páru měl sledovat reálný vývoj ekonomiky. Růst zelené čáry by měl doprovázet růst v cenovém grafu a pokles zelené čáry by měl být doprovázen poklesem cenového grafu.

Důvody proč to tak není:

Odhady analytiků postihují jen publikovaná ekonomická data a nezahrnují vlivy, jako je vystoupení šéfů centrálních bank a dalších papalášů, nezahrnují politickou situaci, nezahrnují fiskální a monetární politiku a neberou do úvahy technické operace, jako je například vybírání zisků, či akce smart money.
Odhady analytiků nejsou vždy přesné. Pokud jsou publikovaná čísla horší než očekávaná, vzniká negativní překvapení, které ovlivní vývoj na měnovém páru. V takovém případě může cena klesat, i když publikovaná data byla pozitivní, odhady byly také pozitivní, ale publikovaná čísla byla horší, než odhady. Pro pozitivní překvapení platí to samé.

Z týdenního přehledu byly odstraněny měnové páry USD/CHF a USD/JPY. Oba páry nereagují na data z ekonomického vývoje svých zemí a v podstatě s nimi nejsou korelovány. CHF je po většinu času inverzně korelován s EUR. JPY je řízeno centrální bankou Japonska (BoJ) a podle zadání vlády bude oslabováno, dokud Japonsko nedosáhne inflace 2 %.

Žádné komentáře:

Okomentovat