sobota 13. prosince 2014

EUR, GBP, AUD, NZD, CAD, S&P, DAX, FTSE, týden 51

Odhad vývoje

Hlavní událostí tohoto týdne bude středeční rozhodnutí FEDu o nezměnění sazeb, které zůstanou na úrovni menší než 0,25 %. Víc však bude investory zajímat doprovodné prohlášení a budou hledat zmínky o tom, kdy připadá do úvahy začátek zvyšování sazeb. Pondělní a úterní data z USA mají být dobrá, zhoršení má přijít až koncem týdne. Oproti tomu data z Evropy mají být celý týden dobrá. Data pro libru mají být dobrá v úterý horší ve středu a dobrá ve čtvrtek. V pátek opět dobrá. Kanada čeká špatná data celý týden a pomoci posílit kanadský dolar tam mohou jenom špatné zprávy z USA. Z Austrálie nemáme žádné analytické odhady, takže se v tomto případě musíme řídit dolarem. Nový Zéland čeká v úterý špatná data a Čína rovněž.

Jak to dopadlo

Podle očekávání bylo středeční zasedání FEDu hlavní událostí týdne. Pondělní a úterní vývoj byl ve středu změněn posilováním dolaru a optimistický výhled se projevil v růstu amerických akciových indexů, které spolu vytáhly i německý DAX a britský index FTSE. Euro se opět začalo propadat a stejně tak i libra, AUD a NZD. Vypadá to, že skončilo i posilování kanadského dolaru. Souběžně byl trhy pečlivě sledován i vývoj ruské krize. Rubl ztratil během jednoho dne 15 % své hodnoty a během dalšího dne dalších 20 %. Propad vedl centrální banku k navýšení úrokových sazeb na 17 % a ani to nestačilo, takže banka musela skrytě intervenovat prodejem svých devizových rezerv. Projev Putina sice vnesl do turbulentní situace mírný oddych, ale další vývoj bude záležet na tom, jaký bude vývoj v příštím týdnu. Protože došlo k zastavení propadu cen ropy, dá se očekávat po dobu vánočních svátků vývoj ve stylu "ozbrojené příměří", protože si obchodníci nebudou chtít kazit vánoce nějakým dalším turbulentním vývojem.

Korelace ve 51. týdnu

Eur Gbp Cad Aud Nzd S&P DAX FTSE
-0,94 -0,30 0,53 -0,75 -0,41 -0,94 0,72 0,89












Vysvětlivky:

surp - pokud je modrá čára kladná jde o pozitivní překvapení, pokud je záporná jde o negativní překvapení
est - odhady ekonomického vývoje od analytiků pro konkrétní den
real - ekonomický vývoj z publikovaných dat

Horní graf s čarami: součty odhadů a reálného vývoje, překvapení zobrazuje modrý sloupec.
Dolní graf zobrazuje překvapení, odhady a publikovaný vývoj pro jednotlivé dny.

Za ideálního stavu by vývoj měnového páru měl sledovat reálný vývoj ekonomiky. Růst zelené čáry by měl doprovázet růst v cenovém grafu a pokles zelené čáry by měl být doprovázen poklesem cenového grafu.

Důvody proč to tak není:

Odhady analytiků postihují jen publikovaná ekonomická data a nezahrnují vlivy, jako je vystoupení šéfů centrálních bank a dalších papalášů, nezahrnují politickou situaci, nezahrnují fiskální a monetární politiku a neberou do úvahy technické operace, jako je například vybírání zisků, či akce smart money.
Odhady analytiků nejsou vždy přesné. Pokud jsou publikovaná čísla horší než očekávaná, vzniká negativní překvapení, které ovlivní vývoj na měnovém páru. V takovém případě může cena klesat, i když publikovaná data byla pozitivní, odhady byly také pozitivní, ale publikovaná čísla byla horší, než odhady. Pro pozitivní překvapení platí to samé.

Z týdenního přehledu byly odstraněny měnové páry USD/CHF a USD/JPY. Oba páry nereagují na data z ekonomického vývoje svých zemí a v podstatě s nimi nejsou korelovány. CHF je po většinu času inverzně korelován s EUR. JPY je řízeno centrální bankou Japonska (BoJ) a podle zadání vlády bude oslabováno, dokud Japonsko nedosáhne inflace 2 %.

Žádné komentáře:

Okomentovat